Van den Boogaard, Janssen & Wuts en STIJL Advocaten

Hechte band in roerige tijden

Jaar: 2007 tot en met 2019
Eerste project waarbij STIJL Advocaten betrokken was: ontwikkeling en bouw van Traveller III, een distributiehal van 34.000 m2 op bedrijventerrein Tradeport West in Venlo
Cliënt: Hay van den Boogaard van H. van den Bogaard Projecten B.V.

De directe omgeving van Venlo kenmerkt zich door logistieke bedrijvigheid. Vele vrachtwagens op de weg, talloze distributiecentra op de bedrijventerreinen daarnaast. Negen van deze hallen, Travellers genaamd, werden ontwikkeld door Hay van den Boogaard. In 2019 overleed de gedreven ondernemer. Zoon Haike van den Boogaard, Serge Janssen van Janssen & Wuts Architecten en Taco Hovius van STIJL Advocaten blikken terug op de solide samenwerking.

Hay van den Boogaard is hét voorbeeld van een selfmade man. Hij begon als loodgieter, werkte in de bouw, zette zijn eigen bouwbedrijf op, ging vervolgens in het transport. Daarna volgde de opslag voor importbedrijven. In de projectontwikkeling van de distributiehallen, gebouwd volgens het hoogwaardige Traveller-concept, kwam alles samen. Vanaf 2007 was Stijl Advocaten betrokken bij de totstandkoming van dit vastgoed. Op het kantoor van Heidenend Transport & Logistics B.V. en H. van den Boogaard Projecten B.V. in Venlo vertelt Taco Hovius over de start van de constructieve samenwerking.

Daarom STIJL: werken met vertrouwde deskundigheid
Taco Hovius: “Rond 2005 bediende ik Hay van den Boogaard bij Loyens & Loeff, waar ik destijds advocaat was. We hadden een klik. Twee jaar later wilde Hay opnieuw van mijn diensten gebruik maken. Toen hij vernam dat mijn collega Truke den Uyl-Slagter en ik voor onszelf waren begonnen, stapte hij meteen over naar Stijl.”
Haike van den Boogaard: “Dat was inderdaad zijn aanpak. Als hij zich prettig voelde bij iemand, wilde hij daaraan verbonden blijven. Hij werkte op basis van vertrouwen. Dat gold voor jou, voor Serge Janssen en voor het team van aannemers en onderaannemers. Het moesten gewone mensen zijn. Geen praatjesmakers. Iemand kon nog zo vakkundig zijn en een goede prijs hebben, maar als hij iemand niet aardig vond, dan hield het op.”

De rol van STIJL: formeel regelen van informele afspraken
Van den Boogaard junior werkte bijna veertig jaar met senior samen. Haike: “Mijn vader was een aanpakker. Een man die zeven dagen per week van vroeg tot laat in de weer was en niet van wachten hield.”
Taco: “De gemeente Venlo, die de gronden verkocht, deed het rustig aan. Hay stond dan bij wijze van spreken al met de shovel klaar.”
Serge Janssen: “Hay wilde vooruit. Dat bracht geld op. Hij had de grond mondeling al gekocht, de aannemer stond in de startblokken. Alleen was het formeel nog niet geregeld.”
Taco: “Dat juridisch regelen was de taak van STIJL. Bij ons eerste project in 2007, Traveller III, zorgden wij voor het opstellen van en onderhandelen over contracten en vergunningen. Met de gemeente, met de aannemer en met belegger Altera.”

Serge Janssen

Onderweg met STIJL: het verloop van nieuwe projecten

Na de oplevering van Traveller III begeleidde STIJL nog zeven projecten, die ook werden ontworpen door Janssen & Wuts Architecten. In nauwe samenspraak met Hay. Serge: “Hij wilde niet zomaar een doos waar je in de hoogte zoveel mogelijk pallets kon stapelen, maar een perfect afgewerkt distributiecentrum, efficiënt ingericht, waar vrachtwagens goed in en uit konden rijden. Een pand met uitstraling, met een mooi kantoor, waar de huurder zo in kon trekken.”

Taco: “Bij contractonderhandelingen was de kennis van Hay een groot voordeel. Doordat hij zelf een bouwbedrijf had gehad wist hij precies hoelang iets duurde, waarom bepaalde door de investeerder voorgestelde veranderingen niet aan te raden waren. Hij voorzag mij van allerlei technische argumenten die ik bij de advocaat van de andere partij kon inbrengen. Ook de samenwerking tussen Serge en STIJL was zeer vruchtbaar.”

Serge: “De ontwikkeling van een project is zo dynamisch. Een week na het zetten van de handtekeningen kunnen zaken alweer gewijzigd zijn, die je formeel nog wel even moet meenemen. Om in de toekomst geen problemen te krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van de afwerking van de vloer. Je moet elkaar scherp houden.”

Resultaat met STIJL: een slotstuk om trots op te zijn

Hay van den Boogaard leefde voor zijn werk. En voor de Travellerpanden in het bijzonder. Gezondheidsklachten weerhielden hem er niet van niet om het negende pand te ontwikkelen. Tot het echt niet meer ging. Haike van den Boogaard: “Het knaagde aan hem. Mijn broer Bart en ik runden Heidenend Transport & Logistiscs B.V., we hadden het druk, maar we begrepen dat het frustrerend voor vader zou zijn als het project nooit gerealiseerd zou worden. Dus besloten we hem te helpen met het mailverkeer. En gingen we mee naar vergaderingen. Dat vond hij geweldig. In januari 2019 overleed hij. De bouwvergunning hadden we net een week daarvoor gekregen.”

De steun van Serge en de juridische support van STIJL werd in deze bewogen periode zeer gewaardeerd. Haike: “Ik werk in de wereld van transport en logistiek. Projectontwikkeling was nieuw voor me. De bedragen vlogen me om de oren. Als je niet in die business zit, is dat onvoorstelbaar. Ik vond het spannend. Het contact met STIJL was prettig, persoonlijk en laagdrempelig. Ook met advocaat Wouter den Harder. Ik hoefde maar wat te vragen en ik kreeg antwoord. Ik voelde dat alles in orde zou komen.”

Taco: “We waren gericht op de nalatenschap van Hay. Er was bij ons allemaal een drive om het laatste Traveller-project tot een goed einde te brengen. Het is een slotstuk om trots op te zijn.”

Haike: “Pa zou dat zeker hebben gevonden.” Lachend: “Al zou hij dat nooit zo hebben uitgesproken.”

tekst: Iris Stam