“Ik waardeer de scherpzinnigheid en het creatief meedenken op inhoud”

“STIJL Advocaten is sinds 2009 een van de vaste juridische dienstverleners van de gemeente Eindhoven. Ik ben zeer tevreden over de aanpak en expertise van STIJL Advocaten. Omdat het als nichekantoor specifiek op vastgoed is gericht, hebben de partners en medewerkers veel verstand van aanbestedingsrecht, huurrecht, vergunningen en publiek recht. Ik waardeer de kennis die in huis is. De scherpzinnigheid en het creatief meedenken op inhoud.

Met partner Taco Hovius heb ik van begin af aan een uitstekende band. Waardoor die klik er is, is moeilijk in woorden te vatten. Gevoel speelt een grote rol. Het bijzondere aan de verhouding cliënt en advocaat is dat deze is gebaseerd op vertrouwelijkheid. Ik weet dat ik Taco alles kan vertellen en dat ik op zijn geheimhouding kan rekenen.

Onze samenwerking is heel ontspannen en gelijkwaardig. Bij een zaak zetten we samen de lijn uit. Vanuit die strategie richt Taco zich op het juridische en ik me op het bestuurlijke. Belangrijk is dat Taco de bestuurlijke context weet te vertalen naar zijn juridische advisering. Die mix werkt goed.”

Ran Haase

Juridisch adviseur gemeente Eindhoven

“Ik waardeer vooral de parate vakkennis”

Raymond Hoogwegt

Directeur Neddex Vastgoed N.V.

“Als belegger, gespecialiseerd in de aankoop en het beheer van commercieel vastgoed in Nederland en Duitsland, moet ik risico’s signaleren en kansen benutten. Ik ben zelf ook juridisch onderlegd. Maar bestuursrecht is echt een vak apart. Daar moet je helemaal in zitten, alle jurisprudentie bijhouden. Het ontbreekt mij aan tijd om dat te doen. Het is dus zaak om goede contacten te hebben met een partij die volledig ingelezen is. Waar ik terecht kan voor een quick scan, uitgebreid advies of een procedure. STIJL, die Neddex sinds 2009 bedient, heeft die actuele kennis van bestuursrecht.

Ik waardeer de korte lijnen. Partner Michiel van Driel kan ik altijd benaderen, hij is mijn vaste aanspreekpunt bij STIJL. Dat is erg prettig, ik krijg daardoor niet telkens te maken met een nieuwe jurist die zich moet verdiepen in mijn belangen en stijl van werken. De werkwijze van STIJL scheelt daardoor ook veel tijd en geld. Al meer dan veertien jaar ben ik uiterst tevreden over de samenwerking. Ik waardeer vooral de parate de vakkennis van Michiel. Hij is thuis in alle facetten van het bestuursrecht waar wij bij Neddex mee te maken hebben.”

‘Stijl is a rather small but very agile working law firm. It either has all the competences needed directly or within their direct reach and can deliver a high quality and to-the-point answer for several legal issues. ‘

Een cliënt over STIJL Advocaten

bron: Legal 500 uitgave 2019

“We hadden behoefte aan een praktisch ingesteld kantoor”

“In september 2019 vond de officiële opening plaats van Centrumplan Rosmalen. In de kern van dit dorp nabij Den Bosch ontstond een overzichtelijk woon- en winkelgebied, gericht op convenience en met ruimte voor horeca en ontmoeting, dienstverlening, verzorging, gezondheid en sport. Karakteristieke en wat vervallen panden werden herbouwd, minder geschikt bevonden vastgoed werd afgebroken en er verscheen nieuwbouw.

De totstandkoming van Centrumplan Rosmalen liet lang op zich wachten. Tussen het eerste ontwerp en de opening zat 25 jaar. Want het plan leidde, zoals bij projectontwikkeling eigenlijk altijd het geval is, tot discussie. Vanaf 2015 boden STIJL-partners Truke den Uyl-Slagter en Michiel van Driel de gewenste juridische ondersteuning. We hadden behoefte aan een praktisch ingesteld kantoor, met ervaren advocaten die kort en bondig communiceren. Ik had bij een ander bedrijf al eens met Truke den Uyl-Slagter samengewerkt en dat was goed bevallen. Ook in Michiel van Driel vond ik een daadkrachtige professional.

Truke den Uyl-Slagter heeft ons actief begeleid bij het sluiten van de overeenkomsten met de gemeente Den Bosch, hield zich bezig met voorgaande taxaties en verdiepte zich in vraagstukken op het gebied van aanbestedingsrecht. Michiel van Driel beet zich vervolgens vast in de kwesties en de procedures op het vlak van Ruimtelijke Ordening. Het uiteindelijke resultaat: de realisatie van een ijzersterk project, waarmee Foruminvest in 2020 de NRW-jaarprijs won!”

Aerjen Koeneman

Directeur Foruminvest

“STIJL is geen stereotiep, formeel kantoor”

Frans van Strijp

Directeur Cure Afvalbeheer

“Zo’n tien jaar geleden onderzochten wij de mogelijkheden van samenwerking met een buitenlandse partij, die zich bezighield met een innovatieve methode van afvalverwerking. Vanaf 2014 zorgde STIJL voor juridische begeleiding bij de contractbesprekingen en onderhandelingen, waarbij het vormen van een joint venture het doel was. Ook ondersteunde het advocatenkantoor ons met procedures rond milieuvergunningen voor een vergistingscentrale in de regio Eindhoven en met een aanbestedingszaak. Al bij de eerste ontmoeting merkte ik dat STIJL geen stereotiep, formeel kantoor is. Er was meteen een klik met Taco Hovius en de andere advocaten. Het voelde als een collegabedrijf dat ons kwam helpen.”

Taco Hovius: “Openheid en op een gemoedelijke manier met elkaar omgaan kenmerken inderdaad zowel Cure Afvalbeheer als STIJL Advocaten. Net zoals een enorme passie voor ons vak en het streven naar het beste resultaat. En vergeet ook onzer beider aandacht voor duurzaamheid niet.”

Frans van Strijp: “De tijd bleek uiteindelijk nog niet rijp voor deze opzienbarende manier van afvalverwerking. Het heeft al met al veel energie gekost. Maar dat beschouw ik niet als verloren energie. Ik heb ervan geleerd. En ik blijf, vol goede moed, zoeken naar vernieuwende mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een schonere wereld.”

“De partners zijn altijd bereikbaar en beschikbaar”

“Zo’n tien jaar geleden, op een netwerkbijeenkomst van de Spaanse Ambassade in Den Haag, leerde ik Taco Hovius kennen. We werden aan elkaar voorgesteld door een gemeenschappelijke zakenrelatie. Dat kwam perfect uit, want Room Mate was op zoek naar een goed advocatenkantoor in Nederland. STIJL bleek gespecialiseerd in vastgoedrecht te zijn, een ingewikkeld vakgebied.

Room Mate huurt panden van beleggingsmaatschappijen. De ruimtes hierin leasen we aan derde partijen, zoals restaurants en winkels. Voor zo’n constructie met vastgoedondernemers en huurders heb je grote, gecompliceerde contracten nodig. STIJL ondersteunt ons daar uitstekend in. Door de hulp van Taco en zijn collega’s komen we tot mooie overeenkomsten.

Het was de juiste beslissing om in 2013 voor STIJL te kiezen. Het kantoor is altijd erg behulpzaam geweest. Wat ik het meest waardeer is het persoonlijke contact met de partners, die altijd bereikbaar en beschikbaar zijn. Onze advocaat in Madrid is ook erg te spreken over de samenwerking. Net als Victor Fernández Cintrano, onze CEO.”

Miguel Marcos

Head of International Finance bij de Spaanse hotelketen Room Mate

“STIJL heeft een grote expertise op het gebied van openbare aanbestedingen”

Arjan de Hek

Area Sales Manager bij CAF

“In het traject van tenders en contractonderhandelingen is STIJL Advocaten sinds 2009 betrokken als juridisch adviseur van CAF. Naar volle tevredenheid. Toen ik ruim tien jaar geleden bij CAF in dienst kwam, had mijn voorganger al een project met STIJL gedaan. De samenwerking was prettig geweest, zo begreep ik. Ook tussen mij en Taco Hovius en zijn collega’s klikte het, dus ik wilde het contact daarna graag voortzetten.

Ik heb in STIJL een meedenkende en bijzonder scherpe sparringpartner gevonden, met een grote expertise op het gebied van openbare aanbestedingen. CAF heeft eigen juristen in Spanje, die documenten nauwkeurig bekijken. STIJL zet vervolgens de puntjes op de i. Bijvoorbeeld op het gebied van risico’s en de manier van formuleren. ‘Als je dit net even anders opschrijft, dan voorkom je dat en dat.’ Ook hebben de advocaten een perfect geheugen. ‘Bij een eerder project gingen jullie een andere kant op. Waarom kiezen jullie nu voor deze weg?’ De mensen van STIJL leggen dingen naast elkaar, en dat waardeer ik enorm.

Een andere reden om telkens terug te komen is dat STIJL zich niet alleen vastbijt in het juridische, maar zich echt in onze wereld verplaatst. Als we een afspraak bij een klant hebben, is het alsof STIJL onderdeel is van het team van CAF. Dat vind ik heel sterk.”

Een cliënt over STIJL Advocaten

bron: Legal 500 uitgave 2019

‘One of their strengths is that they work as a team. Each individual lawyer has several legal specialties. The contact/communication with us as clients is informal in a very pleasant way and the advice is to the point.’

“Inhoud is belangrijk, maar het gaat zeker ook om de klik”

“Mijn projecten zijn nooit dertien in een dozijn. Als ik iets op mijn manier kan doen, en dat is steeds gelukt, dan vind ik dat heel boeiend en leuk. Maar je moet wel een onverbeterlijke optimist zijn, iets niet als een probleem maar als een uitdaging zien. En bij elk project een goede advocaat inschakelen. Een architectenbureau waarmee ik samenwerk, raadde STIJL aan. Voor Hieronymuserf, een project met negen duurzame hofjeswoningen in Utrecht, maakte ik in 2015 voor het eerst gebruik van de juridische bijstaand van het advocatenkantoor.

De specialisatie van STIJL in vastgoed vind ik een groot pluspunt. Al mijn projecten komen voort uit tenders. Soms gebeurt er iets, waarvan je denkt: hoe werkt dit juridisch? Dan is het fijn om met STIJL te sparren over hoe ermee om te gaan. Samen optrekken bij projecten is mensenwerk. Inhoud is belangrijk, maar het gaat zeker ook om de klik.”

Edwin Oostmeijer

Projectontwikkelaar

“Iets mag best wat ingewikkelder zijn, als het daardoor beter wordt”

Phlip Boswinkel

Partner Local

“Duurzaamheid betekent voor Local: wat er al staat op een goede manier gebruiken. Ons criterium is dat we zelf, in elke fase van ons leven, in een project zouden willen wonen of werken. Pas dan zijn we tevreden. Zoals project Villawal in Nieuwegein waar we, in samenspraak met toekomstige bewoners, dertien grijze kantoorblokjes uit 1982/1984 omtoverden tot onwijs gave woningen met een parkeergarage.

In ons kantoor in Den Haag staat met grote letters op de muur: ‘Waarom makkelijk doen als het goed kan?’. Iets mag best wat ingewikkelder zijn, als het daardoor beter wordt. Die instelling heeft Truke den Uyl-Slagter ook. Het is prettig om met haar en met andere gelijkgestemden uit het STIJL-team samen te werken. Sinds de start van Local in 2008 doen we dat.

Voor project Villawal in 2014 was de rol van STIJL het vastleggen van risico’s en verantwoordelijkheid. Het ging in totaal om zeven procedures: de aankoop van de beursgenoteerde belegger NSI, het ruimtelijke ordeningstraject met de gemeente Nieuwegein, de begeleiding van een klein percentage ondernemingen dat nog bedrijfsruimte huurde op het terrein, verkoop aan particulieren en aan de nabijgelegen woningcorporatie Jutphaas en de samenwerking met de aannemer en mede-eigenaar Trebbe, met wie Local later ook een bv zou oprichten.

Als je iets van begin tot het eind goed aan elkaar knoopt, dan krijg het voor elkaar om een project op tijd te realiseren. Ondanks de complexiteit konden we Villawal al binnen twee jaar opleveren.”