STIJL-figuren: Truke den Uyl-Slagter en Taco Hovius, advocaten en partners bij STIJL

“De juridische creativiteit vinden wij het leukst”

In elke nieuwsbrief vertelt een STIJL-medewerker over zijn of haar baan. Truke den Uyl-Slagter en Taco Hovius bijten het spits af. In augustus 2006 richtten de ambitieuze vastgoedadvocaten hun eigen boutique-kantoor in Amsterdam op. Na vijftien jaar is hun energie nog altijd tomeloos. Samen met een team van al net zo gemotiveerde professionals laten zij elke zaak weer zien waar STIJL voor staat: kwaliteit, eenvoud en transparantie.

Waarom STIJL?
Truke den Uyl-Slagter: “Taco en ik waren collega’s bij de Praktijkgroep Vastgoed van onze vroegere werkgever Loyens & Loeff. Daarvoor werkten wij ook samen bij PWC Legal Services, dat later Landwell werd. Bij al deze kantoren werkten wij intensief samen met andere disciplines: accountants, belastingadviseurs en consultants. Dat was leerzaam en we hadden het naar onze zin, het waren dynamische werkomgevingen. Maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan; Taco en ik fantaseerden over een nichekantoor, samen met twee collega’s. Hoe fantastisch zou het zijn om alles zelf te bepalen? Om vennoot te zijn van een eigen kleinschalige ‘boutique’, een praktijk met een specifiek aanbod, in ons geval vastgoedrecht? We zouden daar dezelfde kwaliteit bieden, maar dan met concurrerende tarieven.”

Truke: “Ons werk vertaalt zich in mooie gebouwen, we kunnen mensen blij maken met ons advies, hen verder helpen.”

Onderweg met STIJL
Taco Hovius: “Na een gedegen voorbereiding voegden we de daad bij het woord, zegden onze baan op en begonnen voor onszelf. Na een aantal maanden thuis te hebben gewerkt, betrokken we dit pand in de Poeldijkstraat in Amsterdam. In het begin zaten we in een kale, betonnen ruimte met geleende bureaus van een van de medehuurders. Er stonden nog geen wandjes, er lag geen vloerbedekking. Tijd om het kantoor in te richten hadden we niet. We moesten meteen aan de slag, want we hadden een hoop zaken.”
Truke: “Een deel daarvan was voor cliënten van Loyens & Loeff die we in goed overleg hadden mogen meenemen. Onze vroegere werkgever was daarin heel loyaal.”
Taco: “Natuurlijk was het spannend. De cliënten gingen mee zonder enige belofte. We konden er niet van uitgaan dat ze elk jaar voor voldoende zaken zouden zorgen.”
Truke: “We investeerden in kennissystemen, databanken, een goede bibliotheek. Publiceerden regelmatig, organiseerden seminars en borrels en gingen veel bij cliënten en potentiële cliënten langs. Het was knetterhard werken, maar het betaalde zich terug. Cliënten zagen dat we dezelfde kwaliteit leverden en bleven ons trouw. Velen bedienen we nu nog steeds.”

Taco: “Na vijftien jaar werken Truke en ik nog altijd met veel plezier samen. We vullen elkaar aan, houden elkaar scherp en hebben oog voor detail.”

Resultaat met STIJL
Truke: “Ons werk vertaalt zich in mooie gebouwen, we kunnen mensen blij maken met ons advies, hen verder helpen. Prachtig hoe onze partners Michiel van Driel en Vincent van Oijen en inmiddels veertien medewerkers daarin willen participeren.”
Taco: “Ons devies is: ‘Lekker bouwen’. Dat blijven we in de toekomst op allerlei vlakken doen, met dezelfde inzet en professionaliteit.”
Truke: “Taco’s tomeloze energie vind ik uniek. Ik kan op hem bouwen, ik ben nooit bang geweest dat het kantoor om zou vallen. Ook niet in 2008. De vastgoedcrisis bleek zelfs werk te creëren. Het verschoof van contracten maken naar procederen.”
Taco: “Na vijftien jaar werken Truke en ik nog altijd met veel plezier samen. We vullen elkaar aan, houden elkaar scherp en hebben oog voor detail. De juridische creativiteit vinden wij allebei het leukste.”
Truke: “De vastgoedmarkt is en blijft in ontwikkeling. Denk aan nieuwe woonvormen en het klimaatvraagstuk. Daar vloeien allerlei rechtsvragen uit voort die niet zomaar in het BW staan. Heerlijk om onszelf daarin vast te bijten.”

Tekst: Iris Stam