Cliënt: Prodeon
Sinds wanneer cliënt van STIJL Advocaten: 2006
Uitgelichte zaak: Windmolenpark Rijnwoude

Liefde en tegenwind in het Groene Hart

In deze nieuwsbrief belichten we 2006, het startjaar van STIJL Advocaten. Klant van het eerste uur was Prodeon, een bedrijf in duurzame energieprojecten dat in 2004 werd opgericht. Directeur Arjun van Merkerk en Taco Hovius blikken terug op hun samenwerking bij de zaak Rijnwoude. Het had flink wat voeten in aarde voordat de turbines van dit windpark gebouwd konden worden….

Prodeon is betrokken bij diverse initiatieven voor windenergie en biogas. De missie van het Zwolse bedrijf is het leveren van een bijdrage aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland, met de focus op windenergie op het land. De eerste twee molens werden in 2005 gerealiseerd in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude, langs de A4 tussen Leiden en Den Haag. Het project werd omarmd door de inwoners van de gemeente in het Groene Hart van Nederland. Arjun van Merkerk, directeur van Prodeon, vertelt: “Mensen waren enthousiast, diverse schoolklassen uit de omgeving gingen zelfs een kijkje nemen bij de windturbines.”
Heel anders liep het bij de vier exemplaren die de duurzame ontwikkelaar daarna wilde neerzetten in Rijnwoude, langs de N11, nabij Alphen aan den Rijn. Maar daarover straks meer. We beginnen dit verhaal met de klik tussen Prodeon met STIJL Advocaten.

Daarom STIJL: begrijpelijke uitleg en krachtige pleidooien
Arjun van Merkerk leerde Taco Hovius in 2004 kennen, toen deze als jurist bij Loyens & Loeff werkte en in die hoedanigheid onder meer Prodeon bediende. Arjun van Merkerk: “In 2006 belde Taco Hovius mij, om te vertellen dat hij met een aantal collega’s voor zichzelf ging beginnen. Of Prodeon zin had om mee te gaan. Mijn twee compagnons en ik hoefden niet lang na te denken. We waren erg tevreden en wilden dan ook graag verder met het kantoor dat de naam STIJL Advocaten zou krijgen.”
Over de samenwerking met specifiek Taco Hovius zegt Arjun van Merkerk: “We begrijpen elkaar. Taco’s stijl spreekt me aan. Hij kan moeilijke dingen eenvoudig uitleggen. Zowel aan mij als cliënt, als in de rechtszaal.”
Taco Hovius reageert enthousiast op de opsteker die Arjun van Merkerk hem geeft. “Bedankt!”
Arjun van Merkerk vervolgt: “Veel advocaten beginnen meteen heel inhoudelijk een juridisch doorwrocht stuk voor te dragen. Maar de kunst is om bij een pleidooi juist het bredere perspectief te schetsen. En van daaruit de problematiek in te duiken. Dat kan Taco als geen ander.”

De rol van STIJL: onderhandelen en afspraken vastleggen
Taco Hovius deed dit onder meer bij de zaak Rijnwoude, waar vanuit de lokale bevolking veel weerstand was tegen het windmolenpark dat Prodeon wilde gaan ontwikkelen. Arjun van Merkerk: “De argumenten waren vervuiling van het uitzicht en mogelijke slagschaduw en geluidsoverlast. Er kwam zelfs een politieke partij: GWR, wat staat voor Geen Windmolens in Rijnwoude. De twee gemeenteraadsleden verzamelden 1.700 bezwaarschriften met handtekeningen tegen de bouwvergunning.”
Taco Hovius: “Wat ik opmerkelijk vond was dat Rijnwoude en Zoeterwoude hemelsbreed tien kilometer uit elkaar liggen. En dat de meningen in een klein gebied zo uiteen konden lopen. In mijn pleidooi voor de Raad van State heb ik dat meegenomen. Ik begon met een gedichtje dat een meisje over de turbines in Zoeterwoude had geschreven: ‘Tip, tap, top, windmolens zijn top!’. Natuurlijk was dat geen juridisch argument, maar ik wilde het belang van duurzame energie benadrukken en laten zien dat er in een dorp op een steenworp afstand van Rijnwoude wél veel draagvlak voor de turbines was.”
En zo waren er meer elementen die de zaak Rijnwoude complex maakten. Van de hoogte van de bouwleges tot de onderhandelingen met de vijf grondeigenaren, die stroef verliepen. Arjun van Merkerk: “Juridische hulp van STIJL bij het goed vastgelegd krijgen van de afspraken was daarbij zeer welkom.”

Onderweg met STIJL: creatieve risicodekking
Het niet-onherroepelijk zijn van de vergunning was in het dossier Rijnwoude een belangrijk thema. Taco Hovius: “De provincie bleek het beleid rond het windpark wel in het huis-aan-huisblad en op de website gepubliceerd te hebben, maar niet in het provincieblad. En dat is een wettelijk voorschrift. De Raad van State zei: ‘Sorry, streep erdoor. Dit beleid was echter gebruikt om de vergunning af te geven. Prodeon mocht wel bouwen, maar zolang de discussie over de vergunning nog niet definitief was beslist, liep de bank een risico. Er was in theorie een kans dat de bouwvergunning vernietigd zou worden.”
Arjun van Merkerk: “Wij hebben het opgelost door een verzekering af te sluiten, die het risico af zou dekken. Als de vergunning vernietigd zou worden, zou de assurantiemaatschappij de bank terugbetalen. Het was een toer om een verzekeraar vinden die het aandurfde, STIJL heeft ons daarbij uitstekend geassisteerd. De kosten voor de verzekering vielen gelukkig mee. En de bank ging akkoord.”
Taco Hovius: “Het was een heel creatieve oplossing, die niet vaak voor komt. In Amerika gebeurt het vaker, maar in Nederland was het volgens mij de eerste keer bij de bouw van windturbines.”

Resultaat met STIJL: draaiende turbines en een groeiend bedrijf
Uiteindelijk werd de vergunning in 2010 onherroepelijk. De bouw van windpark Rijnwoude was al eerder gestart, in 2006. Voordat het zover was speelde er nog een andere kwestie: de archeologische. Arjun van Merkerk: “Bij grondboringen, die wettelijk verplicht zijn, stuitten de onderzoekers op visbotjes en aardewerk, uit 2500 voor Christus. Een van de windturbines zou er niet mogen komen. Het leek een drama, maar uiteindelijk vonden we een praktische oplossing en werden de vondsten geconserveerd. De betreffende windturbine mochten we van de provincie en de gemeente verplaatsten. De kosten, die voor rekening van Prodeon kwamen, hebben we uiteindelijk weten te beperken.”
Wat ging er door Arjun van Merkerk heen toen hij hoorde over de opgravingen? Hij lacht, zegt dan: “Ik dacht: hmmm, interessant…”
Hij vervolgt: “Nu vind ik het mooi. De geschiedenis van Rijnwoude is door de vondst herschreven. Het was daarvoor niet bekend dat er zo vroeg al mensen in het gebied woonden. De opgravingen zijn uiteindelijk naar museum Archeon in Alphen aan den Rijn gebracht.”
Arjun van Merkerk besluit het interview met een sprong naar het nabije verleden: “De windparken in Zoeterwoude en Rijnwoude waren cruciaal voor de basis van Prodeon. Nadat ze beide in 2007 draaiden had ons bedrijf een bepaalde inkomstenstroom, waardoor de onderneming verder kon groeien en zich ook kon gaan richten op biogas. De ondersteuning van STIJL is daarbij van grote waarde geweest.”

Meer dan een juridische samenwerking
Ook op sportief gebied was er een klik tussen Arjun van Merkerk en Stijl Advocaten. Arjun van Merkerk: “In 2011 heb ik met een team van fietsmaten de Tour for Life gereden, een 8-daagse fietstocht van de Italiaanse en Franse Alpen via Luxemburg en de Ardennen naar de Cauberg in Limburg. We zamelden op deze manier geld in voor Artsen zonder Grenzen. STIJL Advocaten was een van de sponsors, waarvoor opnieuw hartelijk dank! Graag wil ik dit weetje opnemen in het artikel, omdat het typerend is voor de relatie tussen Taco en mij.

Tekst: Iris Stam
Foto: Prodeon