Cliënt: Room Mate
Sinds wanneer cliënt van STIJL Advocaten: 2013
Uitgelichte zaak: juridische ondersteuning in tijden van Corona

Woeste golven, maar niet kopje onder

Door het uitbreken van de Covid 19-pandemie kwam de hospitality-branche wereldwijd in zwaar weer terecht. Ook de hotels van de Spaanse keten Room Mate, waaronder Aitana in Amsterdam en Bruno in Rotterdam, hadden het moeilijk. Deze vestigingen vertrouwden in woelige Corona-tijden onder meer op de juridische stuurmanskunst van STIJL Advocaten. Miguel Marcos, Head of International Finance van Room Mate, vertelt hoe Taco Hovius hem door de jaren heen bijstond in de contractonderhandelingen met beleggingsmaatschappijen en huurders.

Het Spaanse concern Room Mate is vermaard om trendy boutique-hotels in eigen land en over de grenzen. Miguel Marcos werkt voor de keten als Head of International Finance. Hij is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor alle elf de vestigingen buiten het Iberisch Schiereiland: in de Verenigde Staten, Mexico, Turkije, Italië, Frankrijk en Nederland. De locatie voor het STIJL-interview is hotel Room Mate Aitana in Amsterdam, dat werd ontworpen door de architecten Ben Loerakker en Jan Bakers. Het dertien verdiepingen tellende gebouw, prachtig gesitueerd op een stadseilandje aan het IJ, ligt naast het nieuwe Paleis van Justitie en op een steenworp afstand van het Centraal Station en het centrum. De Spaanse binnenhuisarchitect Tomas Alia tekende voor het design van de 283 kamers, suites en andere ruimtes in het lichte en kleurrijke hotel. Miguel Marcos neemt ons mee naar de loungeruimte op de eerste etage, die uitkijkt op een passantenhaven met aanlegsteigers voor plezierbootjes. Op deze plek buiten lag bijna negen jaar geleden een grote, doorzichtige bol, waarin dansers acrobatische acts opvoerden. Ook werd er vuurwerk afgestoken. STIJL Advocaten gaf advies over regelen van vergunningen hiervoor.

Daarom STIJL: behulpzaam en benaderbaar
Miguel Marcos pakt zijn telefoon en laat een filmpje zien van de grootse opening van Room Mate Aitana in de nazomer van 2013, waar ravissante verschijningen het gloednieuwe hotel nog meer glans gaven. Taco Hovius kijkt er met genoegen naar. Hij zegt: “We houden bij STIJL enorm van Room Mate, van de wijze waarop deze hotelketen aankijkt tegen gastvrijheid.” Hij wendt zich tot Miguel Marcos en vervolgt: “Het is leuk om jullie als cliënt hebben. Vanaf het begin hebben we een plezierige relatie.”
De sympathieke en goedlachse Spanjaard beaamt dit. “Het was de juiste beslissing om in 2013 voor STIJL te kiezen. Het kantoor is altijd erg behulpzaam geweest. Wat ik het meest waardeer is het persoonlijke contact met de partners, die altijd bereikbaar en beschikbaar zijn. Onze advocaat in Madrid is ook erg te spreken over de samenwerking. Net als onze CEO.”
Miguel Marcos vertelt hoe hij Taco Hovius leerde kennen: “Op een netwerkbijeenkomst van de Spaanse Ambassade in Den Haag, waar we aan elkaar werden voorgesteld door een gemeenschappelijke zakenrelatie. Dat kwam perfect uit, want Room Mate was op zoek naar een goed advocatenkantoor in Nederland. STIJL bleek gespecialiseerd in vastgoedrecht te zijn, een ingewikkeld vakgebied.”

De rol van STIJL: meewerken aan mooie contracten
Taco Hovius: “Op elke plek waar Room Mate hotels heeft, zijn de regels net weer even anders. Daarom kiest het bedrijf voor juristen uit het betreffende land. Experts die alles weten over nationaal en lokaal recht, in Nederland bijvoorbeeld erfpacht.”
Miguel Marcos legt het businessmodel van Room Mate uit: “Ons concern huurt panden van beleggingsmaatschappijen. De ruimtes hierin leasen we aan derde partijen, zoals restaurants en winkels. Bij hotel Room Mate Bruno, op de Kop van Zuid in Rotterdam, verhuren we bijvoorbeeld aan de Foodhallen. Voor zo’n constructie met vastgoedondernemers en huurders heb je grote, gecompliceerde contracten nodig. STIJL ondersteunt ons daar uitstekend in. Door de hulp van Taco en zijn collega’s komen we tot mooie overeenkomsten.”
Taco Hovius: “Na een kleine tien jaar samenwerken kennen we de Room Mate-hotels in Nederland van binnen en van buiten. De contracten kunnen we bij wijze van spreken spellen, we weten tot op de komma wat erin staat. Daardoor kunnen we snel handelen.”

Onderweg met STIJL: nieuwe afspraken maken
Room Mate Bruno, gevestigd in een voormalig theepakhuis van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, werd in 2018 geopend. Miguel Marcos: “In een tijd dat het de hotelindustrie voor de wind ging. Het jaar daarop was voor de gehele branche, en dus ook voor ons, een absoluut topjaar. En toen kwam 2020… Ik kan gerust zeggen dat niets in mijn carrière zó uitdagend is geweest als de crisis veroorzaakt door het Corona-virus. Het was zo’n extreme situatie.”
Taco Hovius: “Toen duidelijk werd dat de Covid-19-pandemie langer zou duren dan gedacht, besloot Room Mate in gesprek te gaan met de beleggingsmaatschappijen in Amsterdam en Rotterdam en met de derde partijen, over de huur van de panden. Uiteindelijk hebben we, met de nodige juridische stuurmanskunst, goede nieuwe overeenkomsten met alle partijen kunnen sluiten.”

Resultaat met STIJL: een bevredigende uitkomst
Na het interview geeft Miguel Marcos een rondleiding. We gaan naar de achtste etage van Room Mate Aitana. Het uitzicht over de stad en het IJ is op deze heldere en zonnige dag fenomenaal. Miguel Marcos is voorzichtig hoopvol over het heden en de nabije toekomst, waarin contracten met een investeerder en herfinanciering een grote rol spelen. Afsluitend zegt hij: “De pandemie is nog niet ten einde… maar we blijven optimistisch. We hebben flink wat meegemaakt, maar zijn niet kopje onder gegaan. Wat we de laatste anderhalf jaar hebben bereikt is, zeker ook door de ondersteuning van STIJL, heel bevredigend.”

Tekst: Iris Stam
Foto’s: Room Mate