Cliënt: Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling BV
Sinds wanneer cliënt van STIJL Advocaten: 2015
Uitgelichte zaken: tenders Hieronymuserf en Poppies
Blijven focussen op de stip aan de horizon
Verlies nooit de moed. Dat is het credo van Edwin Oostmeijer. Met een flinke portie doorzettingsvermogen zorgt de innovatieve ontwikkelaar dat zijn projecten van de grond komen. Want in elke stad en bij elk project is altijd wat. Met STIJL-partner Truke den Uyl-Slagter wisselt hij van gedachten over de uitdagingen bij de realisatie van zijn woningbouwplannen en de juridische bijstand die daarbij onontbeerlijk is.
Het interview vindt plaats in het appartement van Edwin Oostmeijer, nabij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Een spannend industrieel gebied, waar volop ruimte is voor inventieve stadsuitbreiding. Op een steenworp afstand, op de Klaprozenweg, ligt de kavel waar Poppies is gepland, een project voor middeldure huur met een hoofdrol voor houtbouw, waarvoor Edwin Oostmeijer in 2018 de tender won. Net als soortgelijke projecten in Amsterdam – Robin Wood op IJburg en Tic Tac Toe op de Zuidas – opereert de gedreven ontwikkelaar onder de vlag van MaMa-pioniers, samen met een belegger, architect en aannemer. Strenge gemeentelijke eisen op het vlak van duurzaamheid, in combinatie met hoge houtprijzen en stijgende bouwkosten, zorgen ook nu voor de nodige obstakels en uitdagingen. Maar Edwin Oostmeijer weet dat het erbij hoort. “Bij elk project is standaard wat aan de hand, het duurt altijd langer dan gedacht. Ik weet inmiddels dat ik stressbestendig ben en altijd slaap, wat er ook gebeurt. Je moet de stip aan de horizon blijven zien en je ergens in vastbijten. Wat moet er vandaag gebeuren om een stap verder te komen?”
De jaren voor STIJL: de strijd om een bunker
Voordat Edwin zich op projectontwikkeling ging richten, was hij journalist. Hij vertelt meer over deze opmerkelijke carrièreswitch. “Het begon allemaal met een opknappand dat mijn partner Steven en ik in 1984 kochten. Een boven- en benedenwoning in de Utrechtse wijk Wittevrouwen, voor 60.000 gulden. We sliepen in het bovenhuis op matrasjes, die we oprolden als de werklui om acht uur ’s ochtends kwamen. Toen de verbouwing gereed was, verkochten we het huis, met winst. Daarmee kochten we de volgende woning, die we ook weer verbouwden en verkochten. In totaal hebben we dat tien keer gedaan.” Hij lacht: “We waren net een rondreizend circus.”
Het eerste vastgoedproject was Bolwerk, in hartje Utrecht. “In een bestemmingsplan van de gemeente zag ik dat er woningbouw mogelijk was op de plek van een gecamoufleerde bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Acht jaar stopte ik er mijn ziel en zaligheid in om alle vergunningen rond te krijgen.” Hij pauzeert even. “En toen wilde een groep Utrechters, bekende Nederlanders en de Raad voor Cultuur met valse argumenten de status van Rijksmonument aan de bunker toekennen…” Strijdlustig: “Woede kan heel functioneel zijn, merkte ik. Koos Bosma, hoogleraar Architectuurgeschiedenis en Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit, heb ik als onafhankelijke partij onderzoek laten doen. Met zijn conclusie ‘geen historische waarde’ pareerde ik het advies van de Raad van Cultuur en kon ik Bolwerk in 2004, na bijna een decennium, eindelijk realiseren. Het duurde vervolgens een kleine twee jaar voordat het nieuwe gebouw er stond.”
Edwin Oostmeijer
Daarom STIJL: specialisatie in vastgoed
Truke den Uyl-Slagter luistert geamuseerd naar de cliënt die STIJL sinds 2015 bedient. “Dit verhaal typeert hem zo. Op kantoor zeggen we: ‘Edwin Oostmeijer krijgt het altijd voor elkaar.’ Het is gaaf om voor hem te werken, omdat hij zich ergens helemaal in kan vastbijten. Hij weet altijd bij de juiste mensen een zaadje te planten. En hij is supercreatief. Hij heeft een goede smaak en won al veel prijzen, onder andere met de bunker.”
Edwin Oostmeijer: “Mijn projecten zijn nooit dertien in een dozijn. Als ik iets op mijn manier kan doen, en dat is steeds gelukt, dan vind ik dat heel boeiend en leuk. Maar je moet wel een onverbeterlijke optimist zijn, iets niet als een probleem maar als een uitdaging zien. En bij elk project een goede advocaat inschakelen.”
De innovatieve ontwikkelaar en STIJL werden door een gemeenschappelijk contact aan elkaar verbonden. Edwin Oostmeijer: “Een architectenbureau waarmee ik samenwerk raadde STIJL aan. Ook ik was al snel dik tevreden.” Hij wendt zich tot Truke. “Jullie specialisatie in vastgoed vind ik een groot pluspunt.”
De rol van STIJL: sparren en strijden
Edwin Oostmeijer vervolgt: “Samen optrekken bij projecten is mensenwerk. Inhoud is belangrijk, maar het gaat zeker ook om de klik.”
Truke den Uyl-Slagter beaamt dit: “Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker je kunt schakelen. Edwin brengt veel in, doet heel veel zelf.”
Edwin Oostmeijer: “Al mijn projecten komen voort uit tenders. Soms gebeurt er iets, waarvan je denkt: hoe werkt dit juridisch? Dan is het fijn om met STIJL te sparren over hoe ermee om te gaan.”
Truke den Uyl-Slagter: “Omwonenden hebben vaak ook hun eigen belangen te waarborgen, bijvoorbeeld bij een project in Utrecht in 2015. Als ik me het goed herinner ging het toen over het wegnemen van zonlicht, een toename van verkeer, geluidshinder en te weinig parkeerplaatsen.”
Edwin Oostmeijer: “De betreffende buurman was net zo vasthoudend als ik. Toen hij bij de Rechtbank verloor, is hij vervolgens naar de Raad van State gegaan. Ook daar werd hij in het ongelijk gesteld. Na deze overwinning kon ik mijn negen duurzame hofjeswoningen in Utrecht gaan bouwen, op loopafstand van mijn eerste project Bolwerk. Geweldig!”
Resultaat met STIJL: verhaal compleet maken
Truke den Uyl-Slagter: “En zo zijn er bij elk project veel onderwerpen, waarmee we aan de slag gaan.”
Edwin Oostmeijer: “Bij Poppies bijvoorbeeld hadden we gehoopt nu met de bouw te kunnen starten. Dat blijkt helaas nog niet mogelijk. Tenders zijn als een harnas, dat je zelf aantrekt.”
Truke den Uyl-Slagter: “Nu moeten we nadenken over oplossingen.”
Edwin Oostmeijer: “Vanwege de gestegen bouwkosten zoeken we oplossingen om het haalbaar maken. Ook dit keer is het een kwestie van een lange adem.”
Truke den Uyl-Slagter: “En ook nu zal het goed komen. Wanneer we samen bezig zijn om het verhaal compleet te maken, gaan we er steeds meer in geloven. En gaan we vol energie de onderhandelingen en de presentaties in. Dat is ontzettend mooi.”
Tekst: Iris Stam
Foto: website hieronymuserf.nl