Cliënt: Local
Sinds wanneer cliënt van STIJL Advocaten: 2008
Uitgelichte zaak: project Villawal in Nieuwegein in 2014
Duurzame dromen omzetten in bestendige daden
Op de muur van de Haagse projectontwikkelaar Local staat met grote letters geschreven: ‘Waarom makkelijk doen als het goed kan?’ Phlip Boswinkel, partner van Local, realiseert alleen panden waarin hij zelf zou willen wonen of werken. Truke den Uyl-Slagter van STIJL trok bij veel van deze bijzondere projecten met hem op. Zoals Villawal in Nieuwegein, waar toekomstige bewoners volop meedachten over de creatie van hun droomhuis.
Local is gevestigd in een gebouw op nog geen vijf minuten lopen van Den Haag Centraal Station. Wie via de entree op de begane grond en het trappenhuis naar boven loopt, de deur opent en de drempel overgaat, is onder de indruk van de ruimte, het uitzicht en de creatieve inrichting van het kantoor. Het interieur weerspiegelt de innovatieve geest en het duurzame hart van de oprichters. Phlip Boswinkel vertelt geestdriftig: “Bijna alle materialen zijn afkomstig van de woon- en werkprojecten die we hebben ontwikkeld. Een aantal andere spullen hebben we van relaties gekregen.” Hij klopt op de voetbaltafel en zwaait naar Truke den Uyl-Slagter, die net binnen is gekomen. “Dit geweldige cadeau kregen we een paar jaar geleden van een aantal relaties die bij ons kerstdiner aanwezig waren, geïnitieerd door STIJL. Er is inmiddels zo uitbundig mee gespeeld, dat een van de stangen met poppetjes aan vervanging toe is.”
Phlip Boswinkel en Truke den Uyl-Slagter begroeten elkaar hartelijk, voor zover de Corona-regels dat toelaten. Ze kletsen meteen honderduit. Truke den Uyl-Slagter vertelt over de bijzondere band met Phlip Boswinkel: “We raken nooit uitgepraat.” Ze vervolgt: “Het ene jaar werken Local en STIJL intensiever samen dan het andere jaar. Als Local ons belt, gaan we verder waar we gebleven zijn. Net als met goede vrienden. Tussendoor zoeken we elkaar af en toe op, omdat we nieuwsgierig zijn naar waar de ander mee bezig is.”
Daarom STIJL: gelijkgestemd in een gedegen aanpak
Phlip Boswinkel en Truke den Uyl-Slagter kennen elkaar door een cliënt van STIJL, waar Phlip Boswinkel destijds werkte. In 2008 begon hij zijn eigen bedrijf Local, vanuit de wens om projecten te ontwikkelen waar hij helemaal achter staat. Gedreven: “Het moet gewoon voor de volle honderd procent kloppen. Hier, op kantoor, staat met grote letters op de muur: ‘Waarom makkelijk doen als het goed kan?’. Dat betekent niet dat ik een ontzettende perfectionist ben. Maar iets mag best wat ingewikkelder zijn, als het daardoor beter wordt.” Hij wendt zich tot Truke den Uyl-Slagter: “Die instelling heb jij ook, Truke. Het is prettig om met jou en met andere gelijkgestemden uit het STIJL-team samen te werken.”
Truke den Uyl-Slagter: “Phlip is een ontzettend snelle en scherpe denker. Hij kan iets kernachtig formuleren, zodat ik het gauw op papier heb staan. En vice versa. We houden er allebei van om in schema’s te denken, in processtappen. Bij een vastgoedproject heb je een spoorboekje nodig. Het is de kunst om zo goed mogelijk door te spreken wat je onderweg tegen kunt komen. En dat vervolgens duidelijk vast te leggen. Zodat je van tevoren zoveel mogelijk varianten in kaart hebt gebracht.”
De rol van STIJL: risico’s en verantwoordelijkheid vastleggen
Phlip Boswinkel vertelt over het “ultiem duurzame project Villawal”, uit 2014. Met niet verholen trots: “Dertien grijze kantoorblokjes uit 1982/1984 die we, in samenspraak met toekomstige bewoners, hebben omgetoverd tot onwijs gave woningen met een parkeergarage. Als ik nu naar Nieuwegein rijd en aanbel, weet ik zeker dat mensen me vol enthousiasme een rondleiding geven.”
Duurzaamheid betekent voor Phlip Boswinkel: wat er al staat op een goede manier gebruiken. Hij licht toe: “De makkelijke manier van duurzaamheid is een puntenlijstje pakken en daarop gaan scoren, voor het label. Local wil geen label. Ons criterium is dat we zelf, in elke fase van ons leven, in een project zouden willen wonen of werken. Pas dan zijn we tevreden. Die aanpak vergt als vanzelfsprekend meer energie.”
Truke den Uyl-Slagter: “Ten behoeve van nieuwe functies moet je bijvoorbeeld onderzoeken hoe het zit met constructies. In principe schakel je een aannemer in om al deze bouwkundige zaken te controleren en te waarschuwen als iets niet klopt. Contractonderhandelingen zijn best een uitdaging. Bij wie ligt het risico? Hoe verdeel je het eerlijk?”
Phlip Boswinkel: “Je weet nooit wat je vindt, komt altijd iets tegen wat je niet had voorzien. Het gaat me er niet zozeer om dat alle risico’s bij de andere partij terecht komen. Maar wel dat je in ieder geval hebt vastgelegd wie waar verantwoordelijk voor is. Je moet daar eerlijk en duidelijk over zijn. Anders gaan, bij een mogelijk probleem, veel kostbare uren verloren aan het bediscussiëren, aan het welles-nietes. Terwijl je die tijd hard nodig hebt om een oplossing te bedenken.”
Onderweg met STIJL: alles aan elkaar knopen
Phlip Boswinkel: “Ondanks de complexiteit van project Villawal konden we binnen twee jaar al opleveren. Mede dankzij de goede structuur, waarover Truke vertelde. Het ging in totaal om zeven verschillende trajecten: de aankoop van de beursgenoteerde belegger NSI, het ruimtelijke ordeningstraject met de gemeente Nieuwegein, de begeleiding van een klein percentage ondernemingen dat nog bedrijfsruimte huurde op het terrein, verkoop aan particulieren en aan de nabijgelegen woningcorporatie Jutphaas en de samenwerking met de aannemer en mede-eigenaar Trebbe, met wie Local later ook een bv zou oprichten. Als je iets van begin tot het eind goed aan elkaar knoopt, dan krijg het voor elkaar om een project op tijd te realiseren.”
Het venijn zat bij project Villawal in de staart: de oplevering op de geplande datum werd op het allerlaatste moment door de gemeente tegengehouden. Phlip Boswinkel: “Het ging om buisjes in een betonnen vloer die elektriciteitsdraad omhullen. In geval van brand moeten de buisjes gaan schuimen, zodat het de rook tegenhoudt. In het laboratorium waren ze getest en goedgekeurd voor betonnen vloeren in een nieuwbouwpand, die dezelfde waren als de vloeren in ons pand. Op dinsdagavond 19.00 uur kregen we van de wethouder het bericht dat er voor bestaande bouw ook zo’n attest vereist was. Nét voordat de bewoners de volgende ochtend, op woensdag, de sleutel in ontvangst zouden nemen…”
Resultaat met STIJL: opleveren na een stressvolle avond
Truke den Uyl-Slagter: “Dat was stress hè? Hoe is dat ook alweer opgelost?”
Phlip Boswinkel: “Binnen twee dagen kregen we van het laboratorium gelukkig het bewijs van goedkeuring van de buisjes. In de tussentijd hebben we twee brandwachten ingehuurd die de brandveiligheid in de gaten hielden, terwijl bewoners in hun huis aan de slag konden.”
Truke den Uyl-Slagter: “Nu weet ik het weer. Anders hadden we claims gehad van bewoners die hun verhuizers en klussers hadden moeten afzeggen.”
Phlip Boswinkel: “Op die dinsdagavond hebben we alle scenario’s doorgenomen. Hoe kunnen we toch opleveren, zonder dat we een torenhoge boete van de gemeente krijgen? Het was fijn dat we STIJL konden bellen voor spoedoverleg.”
Truke den Uyl-Slagter: “Mijn hele familie kent Phlip…”
Phlip Boswinkel: “Ik weet het altijd zo te plannen dat deadlines en calamiteiten precies samenvallen met Trukes vakantie.”
Truke den Uyl-Slagter zegt lachend: “Hoe vaak ik hem op de piste of aan de rand van het zwembad al aan de lijn heb gehad.” Ze besluit: “Maar dat is niet erg Phlip. Als je samen aan een mooi project werkt, dan wil je het ook tot een goed einde brengen.”
Tekst: Iris Stam
Portretfoto: Local
Foto Villawal: Wouter Jansen