In elke nieuwsbrief vertelt een collega over zijn of haar werkzaamheden en de ervaringen met het kantoor. In deze nieuwsbrief is het woord aan advocaat en partner Vincent van Oijen, die binnen STIJL een praktijk in beroepsaansprakelijkheid en tuchtrecht heeft. “Ik vind het fijn om voor mezelf te werken, maar wel met anderen.”

Wie: Vincent van Oijen
Functie: advocaat en partner
Werkt bij STIJL Advocaten sinds: 1 juni 2014
STIJL in drie woorden: kwaliteit, professionaliteit, collegialiteit

“Ik wil winnen, maar wel op een beschaafde manier”

Waarom STIJL?
“Vijftien jaar lang heb ik bij de grote kantoren gewerkt. De cultuur die daar heerste was: als je erbij wilt horen maak je deel uit van de belangrijker secties en zit je iedere zondag op kantoor. De eerste tijd vond ik dat buitengewoon interessant en spannend. Maar na verloop van tijd begon die ego-gedreven wereld me tegen te staan. Michiel van Driel, een oud-collega, stelde me voor om eens bij STIJL te komen praten, een boutique-kantoor waar hij inmiddels partner was. Na een gesprek met Truke, Taco en Michiel was het vrij snel beklonken. Ook Wouter den Harder, die bij hetzelfde kantoor als ik in Haarlem werkte, werd in deze periode aangenomen. Het was een goede beslissing om voor STIJL te kiezen. Ik weet nu dat ik beter gedij in een kleinere omgeving. De intermenselijke verhoudingen zijn hier heel prettig. Er wordt veel gelachen, we doen leuke dingen met elkaar naast het werk. Dat geeft energie. Uiteraard is het een professionele omgeving, waarin het leveren van absolute topkwaliteit aan de cliënt centraal staat. We pakken bij STIJL niet alles aan, maar zijn gespecialiseerd in een afgebakend gebied. En daarin willen we excelleren.”

Vincent: “Ik ben een echte procesadvocaat, ik vind het ontzettend leuk om onterechte claims of klachten volledig van tafel te vegen.”

Onderweg met STIJL
“Ik vind het fijn om voor mezelf te werken, maar wel met anderen. Om met Truke, Taco en Michiel de kar te trekken. Sinds 2015 ben ik partner. In Haarlem had ik een goedlopende praktijk in beroepsaansprakelijkheid en tuchtrecht. Die heb ik bij STIJL verder uitgebouwd. De laatste zeven jaar zijn er mooie cliënten bijgekomen, voornamelijk verzekeraars. Daarnaast bedien ik een aantal vastgoedcliënten. Me inhoudelijk blijven ontwikkelen vind ik belangrijk. Doordat ik flink wat jaren op de teller heb staan, hoef ik niet telkens het wiel uit te vinden. Door mijn ervaring weet ik in de meeste gevallen hoe ik iets op efficiënte wijze tot een goed einde kan brengen. Soms is er wél een nieuw probleem, dat ik even helemaal tot me moet nemen. Dat prikkelt me. Ook schrijven voor vaktijdschriften houdt me scherp. Sinds een jaar of acht publiceer ik elke maand een artikel. Heel leerzaam én goed voor de naamsbekendheid.”

Resultaat met STIJL
“Het geeft mij veel voldoening om een nuttige bijdrage te leveren aan het rechtsverkeer. Mijn rol is bijna altijd aan de defensieve kant. Ik ben een echte procesadvocaat, ik vind het ontzettend leuk om onterechte claims of klachten volledig van tafel te vegen. Met veel creativiteit. Ik hou van stukken schrijven, dingen zo scherp op papier zetten, dat ze overtuigen. Maar wel op een beschaafde manier. Ik treed veel op voor notarissen, een beroepsgroep met een bepaalde uitstraling. Een advocaat met een straatvechtersmentaliteit past daar niet bij. Bovendien heb je te maken met de wederpartij, waar je respect voor dient te hebben. Een correcte toon is een voorwaarde. Maar ik geef dus niks weg. Als een zaak kansrijk is, moet je er alles aan doen om te winnen. Ziet het er minder gunstig uit, dan kun je ervoor kiezen om een andere kant op te gaan. Om te voorkomen dat je cliënt in een tijdrovende en kostbare procedure terecht komt. Schikken kan in zo’n geval ook een uitkomst zijn die tot tevredenheid stemt.”

Tekst: Iris Stam
Foto: Bettina Traas