Wie: Michiel van Driel
Functie: bestuursrechtadvocaat en partner
Werkt bij STIJL Advocaten sinds: 1 februari 2008
STIJL in drie woorden: vakinhoudelijk, praktisch, betrokken

“Ik beschouw de advocatuur primair als een ambacht”

Waarom STIJL?
“In maart 2007 was ik op het MIPIM, het vastgoedcongres in Cannes. Op de afsluitende borrel ontmoette ik een van de vennoten van STIJL, die ik nog kende uit mijn studententijd. Hij vertelde dat hij met drie anderen niche-kantoor STIJL was begonnen. Zijn verhaal maakte me enthousiast. Na tien jaar Zuidas begon ik me steeds meer af te vragen of die cultuur nog wel bij me paste. Terug in Nederland ontmoette ik ook de andere partners. De gesprekken waren heel plezierig. Ik merkte: dit zijn mensen die, net als ik, de advocatuur primair als ambacht beschouwen, vakinhoudelijk willen excelleren, met de noodzakelijke gezonde bedrijfsvoering. Een groep die vriendschappelijk met elkaar omgaat. Bij een jong bedrijf gaan werken was een stap, ik zou best wat opgeven aan zekerheden. Maar toch heb ik geen enkele seconde getwijfeld om met deze bevlogen advocaten het avontuur aan te gaan. Met elk onze specialisatie en karaktereigenschappen, zouden we elkaar kunnen aanvullen en versterken.”

Onderweg met STIJL
“Toen ik begon was er al gauw kruisbestuiving: de cliënten van mijn bestuursrechtpraktijk hadden geregeld behoefte aan advies of procedures op het terrein van civiel recht. En omgekeerd. Dat was zeer waardevol. De vastgoedcrisis van 2008 heeft ook geen negatief effect op STIJL gehad. Integendeel. Veel cliënten, voornamelijk ontwikkelaars, vonden de partner on the job-benadering en het scherpe uurtarief erg aantrekkelijk. Inmiddels werk ik alweer bijna 15 jaar bij STIJL. STIJL is een serieuze werkgever. Patroon zijn vind ik ook leuk, zeker als de persoon die ik begeleid dezelfde liefde voor het vak heeft als ik. Dan leef ik helemaal op.”

Michiel: “Het is plezierig om op te trekken met nieuwsgierige en betrokken collega’s, die maatschappelijke veranderingen niet alleen gadeslaan maar er in praktische zin meteen mee aan de slag gaan.”

Resultaat met STIJL
“Werken bij STIJL geeft mij een heleboel voldoening. Het is plezierig om op te trekken met nieuwsgierige en betrokken collega’s, die maatschappelijke veranderingen niet alleen gadeslaan maar er in praktische zin meteen mee aan de slag gaan. Het is een kunst om de razendsnelle ontwikkelingen, in mijn geval in het omgevingsrecht, bij te houden. Zoals de nieuwe Omgevingswet, de stikstofproblematiek en, naar aanleiding van de Toeslagenaffaire, het evenredigheidsbeginsel. Kortom, je bent nooit uitgeleerd. ‘Never a dull moment’. Je moet als partner dingen durven aan te pakken en durven mee te maken. Uit je comfortzone komen. Niet op je lauweren rusten. En het vertrouwen van de cliënt winnen en behouden. Winnen is het devies, linksom of rechtsom. Samen met de cliënt en resultaatgericht! De advocatuur is als het bedrijven van topsport. Procederen is mijn passie. Ik zit nu 25 jaar in het vak en het zal nooit een trucje worden. Ik vind het ongelooflijk fijn om iets te doen waar ik al mijn energie in kan steken.”

Tekst: Iris Stam
Foto: Bettina Traas