In elke nieuwsbrief vertelt een collega over zijn of haar werkzaamheden en de ervaringen met het kantoor. In deze nieuwsbrief is het woord aan Jaap Wieland, die advocaat bestuursrecht bij STIJL is. En dat bevalt hem goed. “Ik voel me thuis in het team, zeker ook door het sociale gezicht van STIJL.”

Wie: Jaap Wieland
Functie: advocaat bestuursrecht
Werkt bij STIJL Advocaten sinds: juni 2018
STIJL in drie woorden: ambitieus, professioneel en sociaal

“Ik kan bij STIJL nieuwe vaardigheden ontwikkelen”

Waarom STIJL?
“Voordat ik bij STIJL kwam, was ik op aantal andere plekken werkzaam: als docent aan de UvA, als juridisch adviseur bij de gemeente Uithoorn en daarvoor dertien jaar bij de Raad van State, waar ik uitspraken voor de rechters schreef. Naast mijn baan bij de Raad van State werkte ik aan een proefschrift, over de bescherming van concurrentiebelangen in het bestuursrecht. Na de voltooiing ervan, in 2017, kwam mijn proefschrift onder de aandacht van STIJL. De partners vonden het interessant en vroegen me eens te komen praten. Tijdens het gesprek was er een enorme klik. Ik voelde het enthousiasme en de ambitie van de mensen van STIJL. Toen ik deze aanstelling kreeg aangeboden, heb ik dan ook ‘ja’ gezegd. Ik vond het een mooie kans om nieuwe ervaringen op te doen.”

Onderweg met STIJL
“Het boeiende is dat ik bij STIJL met hetzelfde vakgebied bezig ben als bij de Raad van State, maar dat ik hier heel andere vaardigheden kan ontwikkelen. Als advocaat bestuursrecht zit ik nu veel meer aan de voorkant van het proces. Ik loop vanaf het begin van een zaak mee en kan meer sturen waar het heengaat. Ook begrijp ik nu veel beter dan vroeger waarom cliënten bepaalde beslissingen nemen of waarom advocaten op een bepaalde manier procederen. Meest interessant tot nu vond ik de zaak voor CAF, een Spaanse treinenbouwer die aan klanten wereldwijd levert. Zoals Sprinters aan de Nederlandse Spoorwegen. Voordat deze werden toegelaten in Nederland, heeft STIJL CAF geadviseerd over de aanbesteding en over de voertuigvergunning. Een nieuw terrein voor mij, ontzettend leerzaam.”

Jaap: “STIJL is een hechte club, waar iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen.”

Resultaat met STIJL
“Bij kunnen dragen aan een juridische oplossing geeft me een voldaan gevoel. STIJL is een prettig bedrijf om voor te werken. Niet zo heel groot, dat vind ik fijn. Het is een hechte club, waar iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen. Ik voel me thuis in het team, zeker ook door het sociale gezicht van STIJL. Ik ben langdurig ziek geweest. In die periode werd er naar me omgekeken, veelvuldig geïnformeerd hoe het met me ging. Samen hebben we gewerkt aan mijn herstel. Dat heb ik als heel positief ervaren.”

Tekst: Iris Stam
Foto: Bettina Traas