In elke nieuwsbrief interviewen we een collega over werken bij STIJL. Dit keer vertelt advocaat Thom Groot over zijn baan. “Op het moment dat mensen ons kantoor bellen, hebben ze een probleem. Ik vind het belangrijk om cliënten op hun gemak te stellen. Ze alle gelegenheid te geven om hun verhaal te doen, zodat ze zich echt gehoord voelen.”

Wie: Thom Groot
Functie: advocaat
Werkt bij STIJL Advocaten sinds: 1 juli 2016
STIJL in drie woorden: cliëntgericht, efficiënt en innovatief

“Mooi om iets te bereiken voor iemand die er zelf niet uitkomt”

Waarom STIJL?
“Tijdens mijn studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam kreeg ik ook vakken op het gebied van recht. Dat vond ik zo interessant, dat ik me bij mijn bachelor richtte op staats- en bestuursrecht. Een van mijn stages liep ik bij STIJL, met Michiel van Driel als begeleider. Ik vond het erg fijn om voor hem te werken. Ook met de andere partners klikte het. Na het afronden van mijn studie ging ik aan de slag bij de Raad van State. Ik vervulde daar een functie bij de Ruimtelijke Ordeningskamer, die zaken op het gebied van bestemmingsplannen behandelt. Ik kon daar een gespecialiseerde opleiding in het omgevingsrecht volgen, die goed bekend staat. Na een kleine twee jaar besloot ik verder te kijken. Ik miste bij de Raad van State het persoonlijke contact, het hechte van een klein team, dat ik bij STIJL zo gewaardeerd had. Het was fijn om na de goed verlopen sollicitatie bij STIJL terug in Amsterdam te zijn.”

Onderweg met STIJL
“Toen ik als advocaat-stagiair begon, moesten de partners nog flink schaven en alles accorderen. Naarmate ik verder in ervaringsjaren kom, krijg ik meer vrijheid. Als zelfstandig advocaat doe ik nu ook aan acquisitie, om cliënten te werven. Zo ga ik geregeld naar bijeenkomsten van Supermarkt en Ruimte, een platform van partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van supermarkten. Erg leuk! In de toekomst zou ik graag op kantoor student-stagiaires of juridisch medewerkers gaan begeleiden, zoals Michiel van Driel bij mij deed. Ook het partner-traject bij STIJL spreekt me aan, maar daar is in mijn persoonlijk leven nog even geen ruimte voor. Het zijn tropenjaren, met een dochter van anderhalf jaar en een tweede kindje op komst. Mijn vrouw heb ik trouwens bij de Raad van State leren kennen. Ook dat speelde een rol bij de afweging om weer te gaan solliciteren. Ik vond het niet gepast om als stel bij dezelfde instantie te blijven werken.”

Thom: “In de toekomst zou ik graag student-stagiaires of juridisch medewerkers gaan begeleiden, zoals Michiel van Driel bij mij deed.”

Resultaat met STIJL
“Het geeft voldoening om cliënten op een correcte manier bij te kunnen staan. Ik denk dat ik een rustige advocaat ben, die kostenefficiënt probeert te zijn en heel dienstbaar is. Op het moment dat mensen ons kantoor bellen, hebben ze een probleem. Ik vind het belangrijk om cliënten op hun gemak te stellen. Ze alle gelegenheid te geven om hun verhaal te doen, zodat ze zich echt gehoord voelen. Onlangs hadden Truke den Uyl-Slagter en ik een zaak die nogal wat spoed had. Een geschil over een huis dat een paar dagen daarna opgeleverd zou worden. Op het laatste moment wisten we het in goede banen te leiden en konden we een mooie deal sluiten. Naderhand kregen we een telefoontje van een blije en tevreden cliënt. Die resultaten zijn de mooiste: als je iets kunt bereiken voor iemand die er zelf niet meer uitkomt.”

Tekst: Iris Stam
Foto: Bettina Traas